Seneste nyheder
Nyheder

Nadver: Ny kalk skal sidestille saftevand med vin

Slagelse-kirke dropper sølvkalken og hyrer lokal keramiker til at lave en ny kalk. 

TEKST OG FOTO: Rasmus Birkerod

Så er det slut med at servere saftevand et lille hjemmealtersæt, når kirkegængerne går til nadver i Nørrevangskirken i Slagelse. 

Den går ikke længere. For mens saftevandet ligger og skvulper rundt i en lille sølvkalk ikke meget større end et decilitermål, så får kirkegængere, der beder om vin, serveret i den store sølvkalk. 

- Det er uharmonisk. Ved alteret er vi alle lige, og derfor skal der også være en lighed mellem kalken til vin og kalken til saftevand, siger kirkens sognepræst Thomas Olsson.

Men prisen for en ny sølvkalk kan sikkert få flere menighedsrådsmedlemmer til at tænke sig om. Et hurtigt tjek på nettet viser nemlig, at prisen på en sølvkalk meget nemt kan løbe op i 20-30.000 kroner. 

Kreativ løsning

Nørrevangskirken i Slagelse har fundet en løsning, som menighedsrådet mener er både bedre og billigere.

Den lokale keramiker Nelly Gaskin (billedet med kalken, red.) er hyret ind til at lave en ny kalk i ler. 

- Det er praktisk, det er æstetisk, og vi får et stykke unikt kunsthåndværk fra en lokal kunstner, siger Thomas Olsson.

En kalk hos keramiker Nelly Gaskin koster ikke over 5.000 kroner.

Materialet er billigt, så det er først og fremmest den kreative proces, man betaler for hos keramikeren. Det betyder også, at hvis kalken skulle gå i stykker, så kan keramikeren fremstille en ny til en langt lavere pris.

Faglig udfordring

Keramiker Nelly Gaskin er vokset op nær Nørrevangskirken og har sit værksted i Bruuns Hjørne i Skælskør. Hun mener, at opgaven er spændende.

- Det er en faglig udfordring teknisk og visuelt. Farvespillet i kalken skal matche Nørrevangskirkens interiør, og så har en kalk jo nogle helt andre funktioner, som jeg skal tænke ind i, fortæller hun.

Et forventningspres? Vi taler trods alt om, at Nelly Gaskin skal levere et remedie til et af folkekirkens hellige sakramenter. 

- Det er rigtigt, at der er nogle forventninger her, som jeg ellers ikke oplever. Man kan sikkert komme til at skuffe nogle. Men det vigtigste er nu, at jeg selv kan stå inde for mit arbejde, fastslår Nelly Gaskin.

Koboltblå

Nelly Gaskin nærmer sig her midt i november farvelægningen af kalken. Det kræver en del svære beslutninger, erkender hun.

- Det eneste jeg er helt sikker på er, at koboltblå kommer til at indgå. 

Sognepræst Thomas Olsson håber, at kalken står klar til brug, når kirken fylder 30 år den sidste søndag i kirkeåret, som er søndag den 24. november.