Samtalen om Gud finder ikke sted på menighedsrådsmøderne

Men derimod hos KIRKE PÅ VEJ, lyder det fra formanden i Sct. Peders Sogn i Slagelse.

TEKST OG FOTO: Rasmus Birkerod

- Der er ikke meget samtale om Gud under menighedsrådsmøderne – måske svinger vi os lige akkurat op til at bede Fadervor.

Ordene falder med et svagt smil og en let rysten på hovedet fra Carsten Larsen, formanden for menighedsrådet i Sct. Peders Sogn i Slagelse.

- Når vi sidder til møderne, så er der jo en række praktiske ting, vi skal nå igennem på dagsordenen, erkender han.

Måske et billede ikke langt fra det genkendelige i flere andre sogne. Nok handler kirken om Gud, Jesus og forkyndelse – men dagligdagen presser sig på med en række forhold et menighedsråd først må tage sig af. Carsten Larsen og hans kone Anna Boel Larsen, der også sidder i menighedsrådet, kastede sig for godt et år siden over det lokale arbejde i KIRKE PÅ VEJ i byen.

- Den samtale om tro kan vi have i KIRKE PÅ VEJ, fortæller Carsten Larsen.

- Det, der kendetegner møderne her er, at her er ”lovligt” at tale om Gud, det er ”lovligt” at bede en bøn sammen, det er ”lovligt” at dele hinandens gudsoplevelser.

Hvad mener du med lovligt?

Vi hører meget om Gud i kirken. Men kirken er ikke et sted, hvor der bliver talt om medlemmernes tro på Gud. I KIRKE PÅ VEJ er der et rum, hvori man kan tale om, hvordan vi oplever Gud. På den måde bliver kristendommen relevant for mennesker i deres hverdag, mener Carsten Larsen.

Relevans

Han peger på, at møderne i KIRKE PÅ VEJ-regi hver anden torsdag på Herrestræde midt i byen også giver inspiration tilbage til arbejdet i menighedsrådet.

- Menighedsrådenes opgave er at skabe gode rammer for evangeliets forkyndelse. Vi må jo hele tiden stille os spørgsmålet, hvordan vi som kirke kan være relevante – ikke kun for de 50 faste kirkegængere – men for de 9.500, der bor i sognet, siger han og bliver suppleret af sin kone med hele tankegangen bag KIRKE PÅ VEJ.

- Vi arbejder jo ud fra den tankegang, at hvis folk ikke vil komme til kirken, så må kirken komme til dem, siger Anna Boel Larsen.

Fra kirkefremmede til kirkevante

Der er i øjeblikket tilknyttet cirka 30 personer i KIRKE PÅ VEJ i Slagelse. Typisk kommer der omkring 15 til en mødeaften. Når deltagerne kommer første gang føler flere af dem sig nok hjemme i troen, men fremmed i kirken.

Fællesskabet i KIRKE PÅ VEJ gør vejen hen til kirken lettere for flere af dem. Deriblandt 25-årige Mathias Drobek og hans mor Helle Drobek. De begyndte begge at komme til møderne sensommeren 2018. I dag går de i kirke hver søndag.

- Jeg har altid syntes, at det var lidt kedeligt at gå i kirke, fortæller Mathias Drobek.

- Man lyttede, rejste sig op, satte sig ned…

Men sådan er det jo stadig. Du lytter stadig i kirken, rejser dig og sætter dig ned flere gange undervejs. Så hvad gør forskellen?

Forskellen er, at nu går jeg til gudstjeneste med folk fra KIRKE PÅ VEJ, og det er hyggeligt. Man sidder sammen med folk, man kender. Der er et fællesskab. Det er den energi, der ligger i, at jeg går i kirken sammen med andre, jeg kender, siger Mathias Drobek.

Mathias´ mor, 51-årige Helle Drobek, begyndte at komme i KIRKE PÅ VEJ få uger efter sønnen.

- Jeg har altid troet på Gud, men jeg har aldrig snakket om det, for i min familie kom man ikke i kirken. Så det gjorde jeg heller ikke. Men her er et sted, hvor det er okay at sige, at jeg tror på Gud. Det har givet mig mere glæde og gjort mig mere udadvendt og tolerant.

Helle Drobeks ankomst til kirken via KIRKE PÅ VEJ får nu muligvis en mærkbar konsekvens i menighedsrådet.

Helle Drobek stiller nemlig nu op til det kommende menighedsrådsvalg i 2020.

Artiklen er også bragt i Stiftsbladets decemberudgave.